Brazília

Viszonylag homogén felszíne miatt az éghajlati területek szabályos zonális elhelyezkedése figyelhető meg, ahol az éghajlat meghatározói az egyenlítői, illetve kisebb mértékben a hegyvidéki hatások.

Az Amazonas - medence síkságán Földünk legnagyobb kiterjedésű esőerdő éghajlatú területe alakult ki, ahol az évi középhőmérséklet 26-27°C, és az átlagos évi hőingás 2°C. Az évi csapadék összege 2000-3500 mm, éven belüli eloszlása egyenletes. A levegő vízgőztartalma közel áll a telítettséghez, így egész éven át nyomasztó a fülledtség.

Az ország déli része szavanna éghajlatú, az északkeleti csapadékszegény vidéken trópusi száraz szavanna éghajlat alakult ki. Az évi középhőmérséklet a tengerszint feletti magasságtól függően 17-25°C között változik, azonban északkeleten a 28°C-ot is elérheti. A hőmérséklet évi átlagos hőingása 4-10°C, az évi csapadékösszeg pedig 1000-2000 mm között alakul, kivételt ez alól csak az északkeleti területek képeznek, ahol 500-1000 mm a megszokott.

A Brazil hegyvidék Atlanti-óceán felé néző keleti, délkeleti lejtőin és az előtte fekvő parti síkságon évi 2000-3000 mm csapadék hull egyenletes eloszlásban. Az egyenletesen magas hőmérséklet, a sok csapadék, illetve a 80% körüli relatív páratartalom együttesen esőerdő éghajlatot eredményeznek.

A Brazil hegyvidék legdélibb részén és a csatlakozó partvidéken csapadékos nyarú szubtrópusi éghajlat alakult ki. A legmelegebb hónap középhőmérséklete 23-26°C. Évente 1200-1400 mm csapadékra lehet számítani egyenletes eloszlásban.

A meleg tengeráramlatoknak köszönhetően, valamint az Egyenlítőhöz való közelsége révén az Atlanti-óceán vízhőmérséklete 22-26°C között változik. Belém, Manaus, Sao Paulo és Salvador éghajlata erősen fülledt, trópusi öltözék használata ajánlott, amely véd az erős napsugaraktól, illetve jó nedvszívó képességgel rendelkezik. Naplemente után hűvös időre lehet számítani. Rio de Janeiro éghajlata májustól novemberig fülledt, míg a főváros június, július hónapban kellemes éghajlatú, csapadék ritkán fordul elő. A május, augusztus, szeptember alkalmanként fülledt, ekkor havonta átlagosan 3 csapadékos nap várható.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!