Mexikó

Mexikó éghajlati sajátosságainak kialakításában a legnagyobb szerep a domborzatnak jutott. A parti alföldek és dombságok kivételével Mexikó területét 1000-2500 m magasan fekvő fennsíkok, illetve hegyvidékek borítják. Annak ellenére, hogy Mexikó azonos földrajzi szélességeken fekszik a zonális sivatagokkal, csupán az ország északi részének éghajlata sivatagi-félsivatagi.
Az ország a trópusi passzát övben fekszik, csak a Kaliforniai-félsziget északi részén alakul ki hűvös nyarú mediterrán éghajlat. A csapadékos időszak júniustól októberig tart, ez idő alatt hullik le az évi csapadék mintegy 85-90 százaléka. Mexikó fővárosának trópusi éghajlatát magas fekvése erősen befolyásolja.

Merida és Acapulco térségében a tengervíz átlagos hőmérséklete 27-28°C, így a fülledt, meleg napokon bizonyosan kellemes megmártózni a kissé hűvösebb tengervízben. A meleg időre való tekintettel az arra utazók a könnyű, porózus, nedvszívó anyagból készült öltözéket kell előnybe részesíteniük. Júniustól szeptemberig az ország nagy részén több alkalommal kell számítani esőre, trópusi esőre. Gyakran előfordul, hogy viszonylag, rövid, 1-2 óra alatt igen intenzív eső, esőfüggöny alakul ki. Így a fenti hónapokban Mexikóba utazók esőkabátot, esetleg esernyőt feltétlenül vigyenek magukkal. Esőre, záporra szinte minden második napon számítani lehet.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!