Az UV-sugárzás hatása a szemre

A napsugárzás mellett a mesterséges UV sugárforrások is veszélyeztethetik az ember szemét. Ilyenek a hegesztési ívfény, a szolárium és bizonyos típusú lámpák, monitorok. Az UV-B és UV-A sugárzás legnagyobb részét a szaruhártya nyeli el, így ebben a rétegben okozhat gyulladást és heveny panaszokat (vérbőség, fájdalom, könnyezés). A szaruhártya hámrétege fellazul, sejtek pusztulnak el, kisebb hámhiányok keletkeznek. Szerencsére kezeléssel igen gyorsan gyógyítható, a gyógyulás 24 órán belül megindul és a beteg 48 órán belül teljesen tünetmentes lesz. Sajnos azonban nem minden szembetegség gyógyul ilyen gyorsan. Összefüggés van az időskori szürke hályog (katarakta, a szemlencse elszürkülése) gyakorisága és az UV sugárzás között. A szürke hályog felelős a komoly látásromlások mintegy feléért és ez mintegy húsz millió embert érint. Rövid idő alatt az UV sugárzás csak kisebb károsodást okoz, ha azonban hosszabb távon éri a kötőhártyát, az megvastagszik és (pterygium) húsos gócot alkot. Ez a lassú folyamat addig tart, míg ez az elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, és megrontja a látást.

A sugárzás okozta szembetegségek kialakulásában ott nagyobb a veszély, ahol az UV - sugárzás visszaverődik. Ezeken a helyeken a hóvakság (fotokeratitisz) betegség a legelterjedtebb. A szemet rendszeresen érő sugárzás egyéb szemfelszíni elváltozásokat is produkálhat. A sárgatest sorvadás - az éleslátás helyének időskori károsodása - az 50 éves kor felett kialakuló vakság főbb okozója. Az UV sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban.

Egyes gyógyszerek fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ezek közé tartoznak például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum, és egyes nyugtatók.

A gyermekek különösen veszélyeztetettek, mivel szemlencséjük még nem képes annyi UV sugárzás kiszűrésére, ezért a szem belseje- az ideghártya- még több károsító hatást szenved el. Ezért a szülőknek ügyelniük kell arra, hogy gyermekük napsütésben rendszeresen viseljen napszemüveget.

A szemünket érő káros hatás nem azonnal látható, hanem hosszú idő után alakul ki.

Hatásos védelem a védőszemüveg, napszemüveg, UV szűrős kontaktlencse


A Nap UV-sugárzása ellen az egyetlen igazán hatásos védelmet nyújtó eszköz a meghatározott szűrőképességű védőszemüveg, napszemüveg. Nagyon fontos, hogy műszeres méréssel igazolt, jó UV-szűrő hatása legyen a szemüveg lencséjének. Igen előnyös a polaroid napszemüveg, mert az UV elleni védőhatás mellett a különböző irányokba szóródó UV sugarakat egy sugárnyalábba rendezi, így a szemkáprázást is megszünteti. Ezeknek a szemüvegeknek a használata elsősorban autóvezetőknek és rendszeresen vízi sportokat űzőknek ajánlott. A dioptriás szemüvegeknek is van bizonyos . anyaguktól és vastagságuktól függő . UV-csökkentő hatásuk, de az igazi védelmet az UV - sugárzást szűrő bevonat jelenti. Ennek hatására nem jönnek létre a szemben azok a nemkívánatos UV-sérülések, amelyekből évekkel vagy évtizedekkel később kifejlődhet a katarakta (szürke hályog). Amennyiben nem ellenőriztetjük a vásárolt napszemüveg szűrőképességét, hamar pórul járhatunk, hiszen rengeteg hamisítvánnyal, divatszemüveggel találkozhatunk, amelyek nem rendelkeznek szűrőképességgel. A legrosszabb, ha olyan sötét lencséjű szemüveget vásárolunk, amelynek nincs UV szűrő bevonata. Pupillánk ugyanis a sötét lencse hatására kitágul, megszűnik a szem természetes védekezése (gyakorlatilag becsapjuk szemünket) ennek következtében jóval nagyobb mennyiségben áramlik szemünkbe a káros sugárzás, mintha nem is viselnénk szemüveget.

Szemünk védelmével kapcsolatosan tehát elengedhetetlen a megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg. Vásároljunk mindig megbízható helyen és lehetőleg ellenőriztessük szakemberekkel. A nagyobb optikai üzletekben készséggel bemérik a szemüvegek szűrőképességet. Nem feltétlenül a drága szemüveg a jó választás. Vásárlásnál legalább UV 400-as szűrő bevonatú szemüveget vegyünk.

UV védelemmel már nem csak a dioptriás szemüvegek és napszemüvegek vannak ellátva, hanem a kontaktlencsék is!

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!