Levegőminőség Budapesten

A főváros levegőszennyezettsége a korábbi években közel 2 millió lakost érintett, az itt lakók száma azóta kb. 1,7 millióra csökkent. A város egyes részei között a szennyezettséget tekintve jelentős különbségek vannak. A belvárosi kerületek és egyes külső városrészek jelentősen szennyezettek, míg a budai oldal hegyvidéki területein a levegő lényegesen jobb minőségű.

A szennyezettség döntő hányadát a gépjármű közlekedés okozza. Úgy becsülhető, hogy az utóbbi évtizedben a fővárosban a nitrogén-oxidok, a porterhelés, a szén-monoxid, a policiklusos szénhidrogének és az illékony szénhidrogének kb. 80%-át a közlekedés juttatja a légzési zónába. Az 1996 és 2002 közötti időszakban a kén-dioxid koncentrációk az éves határérték alatt voltak a fővárosban, és folyamatosan csökkentek. A belső és külső városrészek között ebben a tekintetben gyakorlatilag nincs különbség. A nitrogén-dioxid szennyezettség a határérték körül mozog, időszakonként meg is haladja. A belvárosi mérőhelyeken nagyobbak a koncentrációk. Az 1999-2000. években kedvező irányzat 2001-re ismét romlott, majd újra javulni kezdett. A szén-monoxid mindvégig az éves határérték alatt volt, csökkenő irányzatú, a belső városrészek szennyezettebbek. Az ózon koncentrációk jóval a határérték alatt vannak, az uralkodó szél irányában, a külvárosban elhelyezett kontroll állomás szennyezettsége nagyobb, ami az ózon-képződés mechanizmusával kapcsolatos. A külterületek porterhelése az 1997-98 időszakban kissé meghaladta a belváros szennyezettségét, ezt követően gyakorlatilag nincs különbség a belső és külső területek között. 2001 óta az éves átlagok határérték alattiak. Az ólom szennyezettség 1994-97 között stagnált, majd az ólmozatlan üzemanyag forgalmazásának eredményeként 1999-től az ólom koncentráció éves átlaga a megengedett határérték alá csökkent.

Az elmúlt évek adatai alapján az egyes fővárosi kerületek szennyezettsége az 5 fokozatú értékelési skálán a következőképpen jellemezhető. A kén-dioxid szennyezettség minden kerületben "kiváló" minősítést kapott. A nitrogén-dioxidra nézve a XII. ker. "jó", az. I.,V.,VI.,VIII. és XIII. ker. "szennyezett", a VII. és XVIII. ker. "erősen szennyezett". A többi kerület "megfelelő" minősítésű. Az ülepedő por az I. ker.-ben "kiváló", a VI. és XXI. ker. "szennyezett". A pesti oldal Duna-menti kerületei "megfelelőek", a város többi kerülete "jó" minősítésű.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!