Ópusztaszer

A település Magyarország leglátogatottabb múzeumi kiállítóhelyéről, a honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkról nevezetes. A hagyomány szerint a honfoglaló magyar törzsek itt tartották az első magyar "országgyűlést".

Az Emlékparkban számos látnivaló, program várja az ide érkezőket: hagyományőrző programok, ünnepek, alkalmi rendezvények kínálnak igazi felüdülést az emlékezni, művelődni, kirándulni vágyóknak. Ópusztaszer a tanulmányi kirándulások tökéletes célpontja is.

A főépületben, a Rotundában kapott helyet az Emlékpark legfőbb vonzereje: A magyarok bejövetele című, 1800 négyzetméteres monumentális festmény, a Feszty-körkép. A honfoglalást felelevenítő, 1892-94 között készült alkotás sok hányattatás után került az Emlékparkba.

A történelmi emlékpark építészeti emlékei a honfoglaló ősök életmódját idézik. Az építészeti kialakításuk miatt is kedvelt, jurta-formájú kiállítóházakat Csete György és Dulánszky Jenő tervezte. Berendezésüket a honfoglalás kori ötvösművészetnek a motívumai ihlették.

Az évente több százezer látogatót fogadó Nemzeti Történeti Emlékpark kiállításai: Romkert, Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, Mezőgazdasági gépbemutató, Erdő és ember kiállítás, Feszty-körkép, Panoptikum, Postamúzeum.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!