Rám-szakadék

A Rám-szakadék Magyarország legszebb vulkanikus eredetű szurdokvölgye, Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik. Az összeszűkülő sziklafalak közti távolság helyenként 3 méternél is kisebb, mélységük több helyen meghaladja a 30 métert.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak. A völgyben állandó vízfolyás csörgedezik, amely hóolvadáskor és esőzések alkalmával patakká duzzad. A Pilisi Parkerdő Erdészete a veszélyesebb szakaszokon (körülbelül 200 méter hosszan) létrákat és kapaszkodó korlátokat helyezett el. Mindezek ellenére esős, havas időben nem ajánlott a völgyben túrázni!

A Rám-szakadék alsó és felső végénél is van pihenőhely, ahol padok, asztalok, tűzrakó hely található valamint információs táblák mutatják az útirányt és hívják fel a figyelmet a veszélyekre.

A jelentős turistaforgalom miatt az erdészet figyelmeztető táblákat helyezett el a völgy alsó és felső bejáratánál, amelyen arra kérik a kirándulókat, hogy a kétirányú forgalom - és a szűk szurdokban előforduló torlódás - elkerülése végett "a turistaúton kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjatok".

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!