Lillafüred

A Bükk keleti részén, a Garadna és a Szinva-völgy találkozási pontján, a Hámori-tó partján épült klimatikus üdülőhely. Turisztikai jelentősége kiemelkedő, hiszen az ország egyik legjobb adottságokkal büszkélkedő hegyvidéki üdülőhelye, számos látnivalóval, gyönyörű tájakkal. Miskolcról Lillafüredre az ország legszebb szurdokvölgyeinek egyikén át juthatunk. Nevezetes pontjai közé tartozik a nagy kereszttel megjelölt Molnár-szikla és a Puskaporosi-szurdok.

A lillafüredi híres, neoreneszánsz stílusú Palotaszálló 1927 és 1930 között épült. A szállóból és a függőkertjéből is álomszép panoráma nyílik a Szinva-patak völgyére és a Garadna vizéből duzzasztott Hámori-tóra. Megcsodálhatjuk innen a Szinva-patak 20 méter magasból zuhogó vízesését is. A Hámori-tó a múlt száraz elejéig kedvelt fürdőhely volt, hiszen nyáron a víz hőmérséklete helyenként akár 20-23°C-os. Napjainkban népszerű, pisztrángban gazdag horgászhely.

A közelben számos további látnivaló közül válogathatunk, köztük a régészeti leleteiről ismert Szeleta-barlang, lillafüredi erdei vasút, a diósgyőri vár, a Szent István cseppkőbarlang és az Anna mésztufa-barlang érdemel említést.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!