Domb- és hegyvidéki gyógyhelyek

Hazánk középhegységeinek 800 méternél magasabb régióiban a magashegységihez hasonló szubalpin klíma, másutt a középhegységi gyógyklíma jótékony hatásait élvezhetjük. A gyógyklíma egészségügyi célú felhasználása zömmel gyógy-szanatóriumokban történik. Legfontosabb hegyvidéki klimatikus gyógyhelyeink a következők:

Mátra

A Mátrában van hazánk egyetlen magaslati klímájú gyógyhelye. Az évi átlaghőmérséklet 5-9 °C, a hőmérsékletingadozás csekély, a széljárás állandó. A relatív nedvességtartalom magas, 80%. A csapadék kevés, de magas a napsütéses órák száma, emiatt szennyeződéstől mentes levegője ibolyántúli sugarakban gazdag. A légnyomás 10%-kal kisebb, mint síkvidéken. Ez a klíma kiváló hatással van idült légzőszervi megbetegedésekre, tüdőasztmára, rekreálódásra, továbbá javul a belső elválasztású mirigyek megbetegedése miatt kezeltek állapota.
Nem ajánlott az ott tartózkodás fekélybetegség, pszichopátia, szívkoszorúér-megbetegedés és korai terhesség esetén.
A Galyatető a Mátra második legmagasabb pontja 965 méter tengerszint feletti magasságban. A vegetáció jellege fenyves, bükkös erdő. Éghajlatára jellemző a hűvös nyár. Kristálytiszta levegője, gyógyító hatású. A napsütéses órák évi száma jóval a hazai átlag feletti! Klímája ajánlott szellemi és fizikai kimerültség esetén.
Mátrafüred magaslati üdülőhely a Mátra lábánál, a Bene-patak völgyében. Tengerszint feletti magassága 370 méter. Klímája ajánlott tüdőasztma kezelésére, pihenésre.
Mátraháza a tengerszint felett 710 méteren fekszik, szubalpin klímájú, tiszta levegőjű magaslati üdülőhely. A napsütéses órák száma átlag 1980, a csapadék évi átlaga 710 mm. E jelenségek miatt kiválóan alkalmas tüdőbetegségek kezelésére. Itt nyílt meg 1932-ben Magyarország első tüdőszanatóriuma (a mai Mátrai Állami Gyógyintézet).

Bükk

Bükkszentkereszt Magyarország egyik legmagasabban fekvő települése 600 méter átlagmagasságban fekszik a Bükk hegység keleti részén. A domborzati viszonyok védik a települést a hideg északi szelektől. Fekvésének köszönhetően nincsenek hőmérsékleti szélsőségek. Tiszta levegője több betegség gyógyulását is elősegíti. A súlyos légzési nehézséggel küszködő beteg pár óra alatt megnyugszik, légzése egyenletessé válik, a hurutos tünetek visszafejlődnek, csillapul a köhögés, megszűnik a tüdőtágulat. Vérszegénység esetén elő kúrának ajánlott, ugyanis rövid időn belül kimutatható a vörösvértestek és a hemoglobin regenerációja. Javallott továbbá tüdőcsúcshurutos, ideges és kimerült betegeknek is.
Szilvásvárad magaslati üdülőhely a Bükk hegység nyugati oldalán 345 méter tengerszint feletti magasságban Klímája ajánlott vegetatív labilitás esetén.
Lillafüred ugyancsak magaslati üdülőhelynek számítanak, a Szinva és a Garadna patak találkozásánál, 300 méter tengerszint feletti magasságban található. Szélvédett hely, tiszta, pormentes levegővel. Az évi csapadékmennyiség átlag 517 mm, évi átlaghőmérséklete 8,2 °C, az ibolyántúli sugárzás magas. Klímája ajánlott szellemi kimerültség esetén. A Bükk legmagasabb régiói a nemzeti parki védelem alatt állnak, ezért itt elsősorban a túrázás, természetjárás során élvezhető a kedvező klíma. Az alacsonyabb térségekben kiépült népszerű üdülőhelyek kímélő klímája rekreációra, sportolásra alkalmas.

Soproni-hegység

Az Alpok közelsége miatt kialakult szubalpin éghajlata kímélő klíma, a pihenést, kikapcsolódást segíti. Sopron levegője, kellemes klímája jótékony hatást fejt ki a regenerálódni vágyó vendégekre. A Soproni-hegységben található Lövérek államilag is elismert gyógyhely, ahol a légzőszervi problémákkal, asztmával küszködők nyerhetnek enyhülést. A Lövérek 214,5 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, napsütésben és ózón dús levegőben gazdag. Klímája alkalmas fekvő lég- és napkúrára, idült légzőszervi megbetegedések, kimerültség, anémia, pajzsmirigy-túltengés, magas vérnyomás, emésztőrendszeri és keringési zavar kezelésére.

Kőszegi-hegység

A Kőszegi-hegység az ország egyik legcsapadékosabb térsége. Az országban itt a legmagasabb a levegő abszolút páratartalma, amely az allergiával és egyéb légúti betegségekkel küszködők számára különösen kedvező.

Mecsek

A Mecsek a legváltozatosabb felépítésű hegységeink közé tartozik. Hazánk legenyhébb éghajlatú vidéke, jelentős szubmediterrán hatásokkal. A magasabb régiókat borító erdők elsősorban rekreációs célra ajánlottak. Klimatikus üdülőhely a tengerszint felett 360 méterre. Kellemes, mediterrán jellegű klímájának jellemzője a magas napsütéses órák száma. Klímája szív- és érpanaszok esetén ajánlott.

Dunazug-hegység

A Dunazug-hegység a Dunántúli-középhegység északkeleti része, tagjai: a Gerecse, a Pilis és a Budai-hegység. Északon és keleten a Duna, délnyugaton a Dorog-Pilisvörösvár közötti völgy határolja. Az északnyugat-délkeleti irányú mészkővonulatban van a hegység legmagasabb pontja, a 759 m magas Pilis. A Pilistől északkeletre fekvő Visegrádi-hegység legmagasabb pontja a 700 méteres Dobogókő. Télen-nyáron kellemes klimatikus üdülőhely a Pilisben, klímája ajánlott vegetatív labilitás, álmatlanság, magas vérnyomás esetén.
Egy vallási nézet szerint Dobogókőn és környékén, található a Föld szívcsakrája, azaz dobogó szíve, ami az ott tartózkodókat energiával tölti fel.
Ugyancsak Dobogókőn 1898-ban létesült az ország első turistaháza.

Dombvidéki gyógyfürdőink

Hévíz

Hévíz Európa egyik legismertebb gyógyüdülőhelye. A meleg vizű tavat egy termálforrás táplálja, nyáron 33°C-os, télen 24-26 °C-os hőmérsékletű. A tó vize közel 72 óránként megújul, folyamatos mozgásban van.
A hévízi gyógyvíz előnyösen alkalmazható reumatikus mozgásszervi megbetegedések, csontritkulás, degeneratív (kopásos) gerinc- és ízületi megbetegedések, Bechterew-kór, gyulladásos ízületi betegségek idült szakaszában, sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelésére továbbá lágyrész-reuma, másodlagos ízületi betegségek, krónikus, perifériás, az idegrendszerhez kapcsolódó, mechanikai okokra visszavezethető panaszok, ízületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtéteket követő, krónikus, nőgyógyászati betegségek kezelésére. A kezelések nem csak pillanatnyi javulást eredményeznek, hanem hónapokra megakadályozza a fájdalmak kiújulását. Nem javasolt azonban fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb más vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén.
A tó és a körülötte lévő erdős terület sajátos mikroklímát hoz létre. A kellemes klíma mellett a kitűnő tiszta levegő is említésre méltó.

Zalakaros

A több mint 2500 méter mélyből feltörő 96 C°-os zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Vízösszetétele alapján alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a jód, a bróm, a kén és a fluor együttes jelenléte igen ritkán előforduló Európában egyedülálló vízösszetételt eredményez. Ezeken túl a gyógyvíz további fő összetevői a kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav, szabad szénsav. Zalakaros gyógyvizét szénhidrogén kutatófúrás során tárták fel. A feltörő nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos termálvíz (aminek ezen kívül jelentős a fluorid-, jód- és brómtartlama is) krónikus nőgyógyászati betegségek, idült gyulladásos ízületi betegségek, fogágyproblémák kezelésére, utókezelésére alkalmas.

Harkány (Baranya megye)

Harkányt a "Reumások Mekkája"-ként is emlegetik. Harkány, mint hazánk egyik legdélebbi települése, igen kellemes szubmediterrán jellegű éghajlattal rendelkezik.
Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 0C hőmérséklettel tör a felszínre. Ásványi anyag-tartalma literenként több mint 1.000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a 2 vegyértékű kénvegyület, a karbon szulfid (COS), amely gáz alakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén-gázzá, amely jellegzetes szagát adja. A vízben apró szemcsékben kiváló elemi kén jól megfigyelhető a medencében is oldalfényben. 1 liter gyógyvízben 12 mg körüli mennyiségben található a karbonit szulfid. Ezt a vegyületet egyébként korábban nem ismerték, az 1860-as években itt fedezték fel, a gyógyvíz kémiai elemzésekor. A bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik a szervezetbe: felszívódása 150-szeres a négy vegyértékű kénvegyületekkel (szulfátokkal) szemben.
Szervezetünkben, az ízületi porcok felépítésében olyan szerves molekulák vesznek részt, amelyeknek fontos eleme a két vegyértékű kén. A mozgásszervi betegek 90%-a degeneratív ízületi és . gerincbántalmakban szenved. Elsősorban a teherviselő ízületek: csípők, térdek, bokák üvegporcai mennek tönkre. A mechanikai túlterhelés (mint pl. a nagy testsúlynál), fokozott klinikai tünetekben .fájdalom, duzzanat, mozgás-korlátozottság . nyilvánul meg. A porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában jut fontos szerephez a szervezetbe jutó kén, amely bizonyítottan be is épül a porcokba. Ez a gyógyvíz kémiai hatása. Ezen kívül, részt vesz még a gyógyításban: a víz felhajtóereje, a hidrosztatikai nyomás,- amelynek révén a vízben csökken a testsúly, azaz a teherviselő ízületek terhelése-, a hidrodinamikai hatás, valamint a hőhatás. A Harkányi Gyógyfürdőben nem csak a gyógyvíz spontán hatása érvényesül. Természeti adottságai kitűnőek: kedvező éghajlata, a gyógyfürdő mikroklímája, és az évi 2.100-2.200 napsütéses óra kiváló kiegészítője egy gondosan megtervezett fürdőkúrának.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!