Alföldi gyógyhelyek

Hazánk alföldi gyógyhelyei elsősorban a gyógyvizek miatt ismertek és keresettek. A gyógyvízalapú gyógyhely esetében a megfelelő klimatikus környezet minden esetben elősegíti a gyógyulást.

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló a gyógyfürdők paradicsoma, az Észak-Alföldi Régió legjelentősebb gyógyhelye. A térség éghajlata erős ingerklíma. A gyógyfürdő 1100 m mélyről érkező 75 °C-os vize a jódos-brómos vizek csoportjába tartozik, aminek jelentős a fluorid tartalma is. A gyógyvíz ereje és egyéb gyógytényezők együttes hatása eredményezi, hogy ezrek lelnek nálunk gyógyulásra. A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. Az idült mozgásszervi betegségeknél, kopásos, degeneratív betegségeknél a tapasztalatok szerint az orvos előírásait betartók több, mint 90 százaléka szépen javul.

A fürdőkúra hatása sebészeti, idegi, bőrgyógyászati eredetű megbetegedések (ekcéma, pikkelysömör) kezelése során is észlelhető.

Ortopédiai műtéteken átesett betegek rendszeresen látogathatják a fürdőt utókezelés céljából. Jó eredmény érhető el agyvérzés utáni állapot, Heine medin kór után kialakult bénulás, idült idegfájdalmak és ideggyulladások kezelésében. A szoboszlói víz jó hatású nőgyógyászati gyulladások esetén is. Meddő nők két-háromszor megismételt kúrák után gyakran számoltak be fogamzásról. Ennek magyarázata, hogy vízben a bitumenhez kötődve ösztrogén is található. A reumatológusok többek között masszázst, iszapkezelést, súlyfürdőt, víz alatti masszázst, víz alatti gyógytornát, különböző elektroterápiás kezeléseket is alkalmaznak.

A hajdúszoboszlói gyógyvíz gyógyír továbbá az érszűkületek egyes formáira. Ellenjavalt a heveny gyulladásban, keringési rendellenességben, fertőző betegségben, súlyos vérnyomás emelkedésben szenvedőknek és terhesek hölgyeknek.

Debrecen - Nagyerdei Gyógyfürdő

A Gyógyfürdő a 92 hektáros őstölgyes parkban található.
A debreceni gyógyvíz 65°C-os alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, nátriumkloridos hévíz, amely számottevő kalciumot, magnéziumot, metabórsavat és metakovasavat is tartalmaz. Az értékes szerves és szervetlen anyagokban gazdag gyógyvíz különösen alkalmas a következő betegségek gyógyítására: idült izületi gyulladások, kopásos izületi betegségek, balesetek után kialakult mozgásszervi elváltozások, idült nőgyógyászati, érrendszeri, lágyrész reumatizmus, isiász, idegrendszeri betegségek során visszamaradt bénulások, sérülések, illetve különböző bőrgyógyászati betegségek kezelésére. A térség éghajlata erős ingerklíma, ami kiválóan kiegészíti a balneoterápiás kezelést. Ellenjavalt szívritmuszavar, szívelégtelenség, szívinfarktus után három hónapig, fertőzéses megbetegedések, lázas állapotok, széklet és vizelettartási nehézségek, daganatps megbetegedések esetén.

Mezőkövesd

A mezőkövesdi zsóry gyógyvíz egy része, a 34-40°C fokosak, mérsékelten meleg fürdőknek számítanak. A meleg vízben a bőr erei kitágulnak, fokozódik a szövetek oxigénellátása, csökken az izomtónus, ezáltal a meleg fürdő izomlazító, fájdalomcsillapító hatású, és kedvezően befolyásolja az idült gyulladásos folyamatokat is.

A Zsóry gyógyvíz kémiai hatását a jelentős kalcium, magnézium, klorid, hidrogén karbonát és szulfidion tartalma határozza meg. Az összes oldott ásványi anyag tartalma 3,5-3,89 g/l, mely magasan meghaladja az ásványvízzé nyilvánítás 1 g/literenkénti értékét. Az átlag 15,5 mg/l szulfidion tartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között. A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek, beleértve a koszorús erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát, ezáltal csökken azok koleszterintartalma és így az érelmeszesedés veszélye is. A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású. Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét. A kén a degeneratív ízületi betegségeket javítja. A szulfidion bizonyos bőrbetegség gyógyításában is szerepet játszik.

A Zsóry víz kalcium, magnézium és hidrokarbonát tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású. Magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenállóképességét, élénkítő és általános erősítő hatása van. A Zsóry fürdő az Észak-Magyarországi Régió legnagyobb és leglátogatottabb gyógyfürdője. A 875 méteres mélységből feltörő meleg víz kiválóan alkalmas a vérnyomászavarok, reumatikus panaszok kezelésére. Mezőkövesd és a térség éghajlata kifejezetten kímélő.

Gyula

A gyulai várfürdő vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz. A magas ásványi anyag tartalma miatt barnás árnyalata van. A gyógyvíz 1958. szeptember 17-én jutott először felszínre, hat mélyfúrású kútból nyerik, melyek közül a legmélyebb 2500 méter. A fürdő 72 fokos vizét az egészségügyi miniszter 1969-be gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította. A víz mozgásszervi megbetegedésekre, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, helyi idegbántalmakra, savas gyomorbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.
A gyógyvíz magas hőmérséklete miatt azonban szívbetegeknek és keringési rendellenességben szenvedőknek nem ajánlott.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!