Gyógybarlangok

Hazánkban számos barlang található, de közülük csak 5 rendelkezik gyógybarlang minősítéssel. Közéjük tartozik az Abaligeti-barlang, a budapesti Szemlőhegyi-barlang, a Tapolcai-tavasbarlang, a lillafüredi István-barlang és a jósvafői Béke-barlang.

Abaliget "Gyógyterem" (Baranya megye)

Az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb patakos barlangja.
A főfolyosó átlagosan 3 m magas, 2 m széles, nagyjából egyenes vonalú, déli irányban halad és menetesen emelkedik. Mintegy 5 m emelkedés tapasztalható a bejárat és a főág végpontján lévő szifon között. A kutatások nyomán vált ismertté a gyalogosan, kényelmesen megtekinthető 466 méteres főág és a három, nehezen járható mellékág. A barlang, az emberi szem számára láthatatlanul, ma is változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A barlangban az átlag hőmérséklet viszonylag magas 12, 6 °C. Maximuma nyáron 13,6 Celsius fok minimuma 10 Celsius fok. Jelentékenyebb hőingadozás csak a bejárattól 40-50 m távolságig észlelhető. A páratartalom 97 %-os. A levegő áramlása mivel csak egyetlen bejárati nyílása van, csekély. Klímája, köszönhetően a páradús levegőnek és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. Az Abaligeti-barlang mikroklímája enyhén radioaktív hatású, szilikózis és hasonló jellegű légúti betegségek kezelésekor alkalmazzák.

Aggtelek (Jósvafő) - Béke-barlang (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A Béke-barlang az Aggteleki-karszt második leghosszabb és egyben Magyarország második legnagyobb barlangja. Tágas, képződményekben gazdag járataiban minden típus felfedezhető. A barlang csak a bejárati szakaszán kiépített, de onnan bejutva már az érintetlen rész következik, amelyet már a patakban gázolva kell megtenni egészen a Kötélhágcsós-szifonig a túra végpontjáig.
A barlang aktív, teljes hosszában folyó patakvízzel bír. Felmért járatrendszerének hossza 8743 m; a járatok átlagos magassága 10-12 m, átlagos szélessége 4-5 m, ebből terápiás célra mintegy 340 m2-nyi barlangrészt használnak.
A Béke-barlang levegőjének gyógyhatását hamar felismerték, az országban elsőként 1965-ben nyilvánították gyógybarlanggá. A légúti megbetegedésben szenvedők gyógykezelését kezdetben a főág aggteleki szakaszában végezték. Ma már ez a tevékenység a Jósvafő feletti hegyoldal felől megközelíthető, és erre a célra lezárt szakaszon végzik. Nagyon magas a pára- és sótartalma, abszolút pormentessége, valamint a penészgomba spórái által termelt antibiotikumok együttes hatása az asztmában és bronchitiszes jellegű betegségekben szenvedők gyógyítására alkalmas.

Tapolca Városi Kórház gyógybarlangja (Veszprém megye)

A Közép-Európában egyedülálló látványosság, a tapolcai tavasbarlang.
A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. A szarmata mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vízén - néhány évnyi szünet után - 1998-tól újra lehet csónakázni.
A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 18 fok körüli hőmérséklet, a közel 100 %-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget.Gyógyászíti célra a barlang száraz járatait, az 1925-ben felfedezett kórházbarlangot használják.

Budapest (II. kerület) Szemlőhegyi barlang; "Óriás folyosó"

A 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Több, tágas folyosóból áll. A túraútvonal mintegy 250 méter, melyet a látogatók kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatnak be, és a barlang járatok mellet ismerhetik meg a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését a barlangban. A hőmérséklet egész évben állandó, 12°C, ezért nyáron érdemes melegebben öltözni.
A Szemlőhegyi-barlangot a látogatók számára 1986-ban nyitották meg. A 2003-ban befejeződött korszerűsítési munkáknak köszönhetően már kerekes székkel is látogatható. Gyógyhatású klímájának terápiai hasznosítása a Szent István Kórház kihelyezett részlegeként a barlang Óriás-folyosójában folyik.

Miskolc-Lillafüredi Szent István-barlang;"Fekete terem" (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A lillafüredi Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. A barlang hossza 340 m, legnagyobb mélysége 55 m. Mivel az István-barlang állandó hőmérsékletű hűvös levegője nagyon tiszta, teljesen pollenmentes, és közel 100%-os páratartalmú, egy részéből 1988-ban gyógybarlangot alakítottak ki a légúti megbetegedésben szenvedőknek a Fekete-teremben.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!