Mibe fogjunk? Tanácsok kezdőknek!

Ha már eldöntötted, hogy a bringázást választod, jó, ha tudod, hogy különböző kerékpárfajták és terepek vannak, amelyek más és más mozgásstílust követelnek. Az eltérő terepek és bringák szervezetedet is másként veszik igénybe. Válaszd ki a neked valót, szerezz egy bringát és csinálj edzéstervet!

Városi kerékpározás:

Készüljetek fel, az autósok és az öreg nénik nem fognak szeretni, de kezdőknek mégis ezt ajánljuk! A kényelmes ülést biztosító, jól felszerelt kerékpárok ideális edzést jelentenek a kezdők számára. A kerekezés edzi a láb izomzatát, a hátizmot és kitartóvá tesz.
A kerékpár vásárlásánál kérd ki az eladó tanácsát, ugyanis a jármű méreteinek összhangban kell lennie a tulajdonos testméreteivel, súlyával
Minden perc, amit a kerékpáron töltünk, emeli az edzettséget, de fogyáshoz, heti három-négy alkalommal fél órát érdemes a nyeregben ülni. Próbáld meg a nyugis tekerést időről időre gyors hajtással megszakítani, így még edzettebb és egészségesebb leszel. A kezdő városi bringásoknak feltétlenül meg kell ismerniük a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-t!

Országúti és hegyi kerékpározás (túrázás):

Azt tanácsoljuk, hogy ne ezzel kezdj, de nem baj, ha tudod, hogy mire számíts! Gyengébb, lankásabb terepeken gyakorolj, próbáld ki mennyit bírsz. Aztán, ha biztosan érzed, hogy ezt a stílust Neked teremtették irány a hegymenet!

A terepen történő kerekezés fejleszti a koordinációs képességet és kiváló kondícióhoz segít. Az egész test erőteljesen részt vesz az egyensúlyozás feladatában, ezért erősödik a törzs és a hát izomzata.
A hegyi kerékpározás túlzottan megerőltető lehet a porckorong- és a gerincproblémákkal küszködőknek.

Az ideális erősítő edzés hetente két-három alkalommal egy-egy óra. Kezdők először lapályos terepen próbálják ki az erejüket, és csak ezután merészkedjenek a dombos, hegyes vidékre. A megerőltető és a könnyű tekerés váltakozása teszi hatásossá a kerekezést. Az erőt próbáló hegymenet után lejtmenet következik, a pihenéshez le se kell szállni a paripáról.

Versenykerékpározás:

A kiegyensúlyozott, egyenletes pedálozás miatt ez a lehető legideálisabb zsírégető sporttevékenység. A versenykerékpározás javítja az erőnlétet, ráadásul nagymértékben segíti a fogyást is. Az autós hölgyek és urak pedig kifejezetten kedvelik a csinos kis hátsókat!


Aki most lát hozzá a bringázáshoz, ne a versenykerékpározást válassza! Már csak azért sem, mert a kormányra olyan mértékben kell ráhajolni, amelyet az edzetlen hát nem visel el. A versenykerékpárosok sokat ülnek a nyeregben. A felvezető edzésmunka után, heti két- három alkalommal kétórás kerékpárutat tervezzen, aki kellően elszánt. Fontos, hogy a pulzusszám kerékpározás közben ne haladja meg a százhúszat, erre mindig ügyeljetek.

Ha különleges pedált használunk, amibe a lábujjak, akár egy kis fémkosárba belehelyezhetők, nem csak taposás révén, hanem előre történő húzással is erőt fejtünk ki, így több izmot edzünk egyszerre.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!