Milyen paripát válasszunk?

Többféle típus létezik, mindegyik másban kiemelkedő. Most néhány olyan bringatípust mutatunk be, amelynek segítségével remélhetőleg el tudod dönteni, hogy melyikre van szükséged.
Első és legfontosabb tanács: válaszd a célnak megfelelő típust!
A kerékpár szaküzletben feltétlenül kérd ki az eladó segítségét. Azon túl, hogy meg kell határoznod, mire és hol szeretnéd használni a bringát, vásárláskor sok egyéb fontos szempontot is figyelembe kell venned: súly, magasság, stb. Ebben segítenek majd neked a profi szakemberek.
Az alábbiaknál jóval több típus létezik, mi a kezdőknek, középhaladóknak leginkább ajánlott fajtákat mutatjuk be.

Cross/trekking hibridkerékpár

Akik nem szeretnének többféle masinát venni, de szeretnének elmenni túrázni, ugyanakkor a hétköznapokban munkába járnának vele, a legjobb választás az úgynevezett cross/trekking hibridkerékpár. Az átlagosnál nagyobb kerékátmérővel bírnak, így ugyanolyan sebességű forgással egy kör alatt többet tesz meg. A Monten Bike-nál vékonyabb a kereke, de az országútinál vastagabb, így nyugodtan felmálházhatjuk, bírni fogja. A széles gumi tapadása nem veszi el a lendületet. A gumin szinte teljesen sima a futófelület, így elkerülhető az aszfalton szintén hátráltató rázó "traktor-effektus". Az átlagosnál nagyobb első tányérok a dinamikusabb haladást segítik. Erre a kerékpártípusra is szerelhetünk kiegészítőket, de ezek általában nem képezik az alapfelszerelés részét.

Árfekvés: középkategóriás, felszereltségtől függően: 80.000Ft - tól

Városi kerékpár (City bike)

Mindennapi közlekedésre ajánlott. Ezzel járhatsz munkába, kerekezhetsz a szomszéd városba piknikezni, mehetsz bevásárolni
A modern városi kerékpár kereke a többihez képest nagyobb átmérőjű, így ugyanolyan sebességgel tekerve több távot tesz meg. Több fokozatú váltóval szerelik, fel, amely segít az emelkedőre való haladásban. Hatékony V-féket találunk rajta, és számos hasznos kiegészítőt (csomagtartót, sárvédőt, láncborítást, stb.). Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen ruházatban közlekedhessünk. Közepesen széles, sima futófelületű gumival szerelik fel, így rosszabb minőségű útburkolat sem fog ki rajta. Murvás, kitaposott földes utakon is jól használható. Hegyi bringázásra kevésbé alkalmas. Ha ez a tervünk, akkor érdemes leszerelni a sárvédőt és kicserélni a gumikat.
Létezik összecsukható városi kerékpár is. Előnye, hogy kis helyen elfér, könnyű szállítani. Elődje a kemping kerékpár.

Árfekvés: középkategóriás, felszereltségtől függően: 40.000 - 100.000Ft.

Túra-/trekking-/komfortkerékpár

Ez a bringa alkalmas túrázásra. Váza megerősített, kormánya több fogást tesz lehetővé és általában állítható magasságú. Általában kényelmes testtartást biztosít. A nyeregszár rugózást kap, a nyereg széles és zselés párnázással rendelkezik. Megtalálhatjuk rajta a csomagtartót, a többi kiegészítő már az esetek nagy részében csak opcionálisan szerelhető fel. Ez a kategória a megfelelő kiegészítők felszerelésével általános célra tökéletesen megfelel, az extrém terepviszonyokon kívül, bárhova eljuthatunk vele.

Árfekvés: középkategóriás, felszereltségtől függően: 90.000 - 250.000Ft.

Futár/fixi kerékpár (középhaladóknak)

A futár kerékpár egyetlen fokozattal rendelkezik. A nagyvárosokban egyre divatosabb, bár főként ott válhat be, ahol nincsenek meredek, hosszú emelkedők. Jellemzője a lehető legegyszerűbb felépítés, könnyű súly, csekély karbantartási igény. Ezt a típust lopják a legkevésbé. A .fixik. örökhajtósok, nem lehet a hajtással leállni. Speciális irányítási technikát igényel, főleg ha egyetlen fékkel, vagy fék nélkül használják őket.

Árfekvés: középkategóriás, felszereltségtől függően: 30.000 - 120.000Ft.

Országúti kerékpár (versenybringa . középhaladóktól)

Ezzel a típussal lehet a leggyorsabban száguldani. Speciális jellemzők: a rendkívül keskeny, teljesen sima felületű köpeny, a nagyméretű (országúti) kerék, keskeny, kemény nyereg és a patkófék. Ez a típus alkalmas versenyzésre, edzésre, szabadidős sportolásra. Hátránya, hogy kiegészítőket nem nagyon lehet felszerelni rá, így általános kerékpározásra nem ajánljuk.
A profi gépek több millióba is kerülhetnek.

Árfekvés: középkategóriás, felszereltségtől függően: 160.000Ft - tól

Fitneszkerékpár

A fitneszkerékpár az országúti kerékpár .kényelmesebb. típusa. Amíg az előző típusnál a kormány előre, majd egy kanyarral hátra hajlik és szinte a vázra hasalva lehet hajtani, addig a fitneszkerékpárnál a kormány egyenes. Hasonlóan ülünk rajta, mint a cross bringán. Kényelmes, de az út egyenetlenségeire a nagynyomású köpenyek miatt fokozottan érzékeny, így a jó minőségű utakon haladhatunk vele. Könnyű tekerhetünk vele a hosszú kaptatókon. A gyártók patkóféket, vagy legújabban módosított V-féket, esetleg mechanikus tárcsaféket alkalmaznak. Kiegészítőket nem nagyon lehet felszerelni rá, mindennapi használatra egy városi- vagy cross gép praktikusabb. Valamivel kedvezőbb áron kapható, mint az országúti kerékpár.

Ciklo- cross kerékpár

Az ilyen kerékpár egyaránt alkalmas túrázásra, országúti- és terepedzésre. Elmegy árkon-bokron, hóba-fagyban. Lefele hajlított kormánya és a felfüggesztés hiánya miatt kevésbé kényelmes, mint egy cross/trekking bringa, ezzel szemben azonban könnyebb hajtani és jóval könnyebb. Manapság egyre népszerűbb ez a típus.

Árfekvés: középkategóriás, felszereltségtől függően: 200.000Ft - tól

Mountain Bike MTB - kerékpár

Váza robusztus, kerekei erősek, a köpenyek ballonosak és agresszív mintázattal rendelkeznek, így extrém terepen, a hegyekben is kiválóan teljesítsenek. A széles kormány és a felegyenesedett testhelyzet segít a technikás terepakadályok leküzdésében. Az válassza ezt a típust, aki szeret extrém terepen, nagy tempóban kerékpározni. Mindennapi használatra, aszfaltra hosszú távon nem alkalmas.

Árfekvés: középkategóriás, felszereltségtől függően: 100.000Ft - tól

BMX - kerékpár

Már vagy harminc éve népszerű ez a típus. Két fő szakága van: a BMX cross és a BMX freestyle. Az előbbit az elszánt hívek épített, ugratókkal nehezített földpályán űzik, míg a freestyle során a városok terein akrobatikus mutatványokat végeznek kerékpáron. A BMX már gyermekkorban gyakorolható sport, mely kiválóan fejleszti a motorikus készségeket. Ára viszonylag alacsony, alkatrész-utánpótlása olcsó.

Tandem

Ha társunktól egy percre sem akarunk elszakadni, akkor itt a megoldás. A tandem választása igazi kaland, a közös edzés összekovácsol. Különösen alkalmas gyerekkel együttes tekerésre, hiszen a különböző erőnlétek nem okoznak senkinek lemaradást. A gyártók a tandemek építésekor ügyeltek arra, hogy a két ember tömegéből és erejéből következő sajátosságok ne okozzanak fennakadást, erre a típusra az erősebb felnik, szélesebb gumik, dupla hátsó fék, masszívabb teleszkóp a jellemző.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!