Túrázás országúton és hegyekben

Az országúti túrázásnak számos változata van. Lehet egynapos kirándulás a környék egyik legszebb pontjára, egy hét az ország valamely régiójában, vagy akár egy világ körüli út is. Célszerű pontosan követni az előre eltervezett útvonalat. Hosszabb túrára pedig fel kell készülni, és ehhez edzeni is kell. Sok kerékpáros az aszfaltos edzőkörök során ismeri meg tágabb értelemben vett környezetét. Az aszfaltos túrázás egyik legnépszerűbb fajtája az egynapos túra. Megtervezhetjük előre az útvonalat, de ha jól tudunk tájékozódni, van időnk és kondink, ne riadjunk vissza a változtatásoktól. Mindenképpen használjuk a kevésbé forgalmas, alsóbbrendű utakat. A túra során hajtsunk kis áttételeket, és legyünk tisztában teljesítőképességünk határaival. Rendszeresen együnk és igyunk, ne hagyatkozzunk az éhség- és szomjúságérzetre. Nyáron vigyünk magunkkal naptejet, változékony időjárásban pedig plusz réteg vízhatlan ruhát. Még a legforróbb napokon is legyen rajtunk felső ruházat, hátunk pillanatok alatt leéghet. Nyakunkat, fülünket óvjuk naptejjel, és mindig viseljünk bukósisakot.

A többnapos túrák során lényegesen nagyobb területet járhatunk be és ismerhetünk meg. Ezek lényegében egynapos túrák sorozata, így az ott leírtak szerint kell felkészülni rájuk. A másik változat a vándortúra, ahol éjszakánként más szálláson pihenünk meg, és az összes holminkat magunkkal cipeljük. Így hosszabb útvonalat járhatunk be. Egy harmadik lehetőség, ha a holmit egy kísérőautó viszi. Ez általában csoportos, szervezett túrák esetén lehetséges.

Ha külföldre indulunk különösen fontos, hogy tájékozottak legyünk, és még figyelmesebben alakítsuk ki az útvonalat. Olvassunk el mindent az országról, kérdezzünk meg olyanokat, akik már kerékpároztak arrafelé. Átgondoltan pakoljunk a kerékpáros táskákba, a legnehezebb és ritkán használt dolgok mindig alulra, a leggyakrabban használtak a tetejére kerüljenek.

Túrázás terepen (erdő és hegyvidék)

Ehhez tartsd magad! Alapszabályok:

  • Ne térj le az ösvényről!
  • Óvd a természetet!
  • Legyél tisztában teljesítőképességed határaival!
  • Gondolj, a gyalogos turistákra! Ők is kikapcsolódni indultak!
  • Ne vadulj!
  • "Légy csendes és észrevétlen", csak vendég vagy! Az erdő a vadon élő állatok otthona.
  • Csak ismert terepen variáld az útvonalakat!

A tereptúrán érdemes igénybe venni a népszerű turistaközpontok térségében létesített kijelölt ösvényeket. Az egynapos túrákhoz nem kell sok holmit vinni, és azt is célszerű egy kisebb hátizsákba pakolni, mivel a kerékpár így könnyebben irányítható a nehéz terepen. Vigyünk magunkkal turistatérképet, melyen szerepelnek a kisebb ösvények is. Legyünk tisztában a terület jogi helyzetével: Magyarországon az Erdőtörvény értelmében a terület tulajdonosa határozza meg kerékpározás terén a lehetőségeket.

Többnapos túrák esetén vagy meg kell szervezni a csomag egyik helyről másikra történő szállítását, vagy a csillagtúrázást (bázison vannak a holmik, ahova mindig visszatértek) ajánljuk. Bármilyen is legyen a túra, célszerű a legkönnyebb felszerelést összeválogatni, beszerezni. A ruházaton ne spóroljunk, erdőben és hegyekben az időjárás hidegebb és gyorsan változik a hőmérséklet. Tartalékoljunk ételből és vízből!

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!