A gyerek biciklizni tanul

Magam is - gyakorló apukaként - minden nap megtapasztalom, ahogy a gyermekem értelme egyre jobban nyílik ki a világra. Egyre több minden érdekli, egyre jobban fejezi ki magát és egyre több és több élményre van szüksége. Mindamellett, hogy nagyon fontos sokat beszélgetni a kis törpénkkel, énekelni, játszani és foglalkozni vele, szintén létfontosságú, hogy mozogjunk vele sokat, fejlesszük a mozgáskoordinációját. Ma már bizonyított tény, hogy azoknak a gyermekeknek, akik sokat sportolnak, jobban megy az olvasás, írás valamint koncentrálóképességük is jobb magasabb a kevesebbet mozgó vagy egyáltalán nem sportoló társaikénál. (Az ilyen képességekben elmaradott gyermekeknek személyre szabottan mozgásterápiákat dolgoznak ki.)

Bringára felkészítés 9 hónapos kortól
Bringára felkészítés 9 hónapos kortól

Fontosnak tartjuk, hogy sok különböző sporttal ismertessük meg gyermekünket. Hatalmas öröm együtt labdázni, úszni, ugrálni - és talán az egyik legjobb dolog együtt biciklizni! Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, valamint igen körültekintően kell eljárnunk, ha nem szeretnénk elrettenteni őt. Figyelni kell a fokozatosságra (ne vegyünk nagyobb kerékpárt, mint ami jó neki), a kerékpár minőségére (gagyit, nagyáruházit tilos!!), ne sürgessük. Teremtsük meg a lehetőségét, hogy a képességeinek megfelelően tudjon (és akarjon) fejlődni.

Erre a gyereket már egészen kis korában rávezethetjük:

Ez a kis jármű például már 9 hónapos kortól használható, és megalapozhatjuk a későbbi kerékpárok iránti szeretetet. Nagyjából másfél éves kortól használható a következő méret

Ilyen jellegű motort már párezer forintért lehet kapni különböző helyeken. Természetesen azok is nagyon sokat számítanak, de egy ilyen YBike Original – habár valóban drágább –, rengeteg egyéb előnnyel bír (ezekről egy későbbi cikkünkben írunk majd).

Később majd jöhet az első igazán kétkerekű jármű. Sokan megveszik a legkisebb (12”-es) kerékméretű kisbicajt, két kitámasztó kerékkel jobb és baloldalt és hajrá. Ezt kevésbé tartjuk jó ötletnek. Alapvetően a kitámasztó keréknél vagy jobbra, vagy balra, de folyamatosan dőlve teker a gyerek. Egyrészt ezt a dőlést kénytelen korrigálni (teszi ezt gerincből, így már borítékolható a rossz tartás), másrészt semmivel nincs motiválva, hogy megtanuljon egyensúlyozni.

YBike Original gyermekbicikli
YBike Original gyermekbicikli

Ellenben egy úgynevezett futóbicikli már megadja neki azt a biztonságot, hogy amikor akarja, lerakhatja a lábát, de mégis kénytelen egyensúlyozni. Ezzel a módszerrel már sok esetben az első óra használat után képes a gyerek két keréken, viszonylag stabilan haladni. Az ilyen járművekből is igen széles a paletta, de itt is megfontoltan - ha kell, segítséggel - döntsünk!

Következő lépés lehet tehát az első igazi, pedállal hajtott kerékpár. Itt persze meg kell tanítani a gyereket, hogy a fékezés nem abból áll, hogy lerakja a lábát, hanem erre külön fékberendezés van, amit neki kell majd használni. Ilyen korú gyermekeknél természetesen még nem lehet nagyon nagy távokra számítani, de idővel a távolság (és így a világ is) egyre nő majd.

Futóbicikli
Futóbicikli

Azt sajnos el kell fogadni, hogy ahogy nő a gyerek, folyamatosan egyre nagyobb kerékpárt kell neki vásárolni. Óva intünk mindenkit attól, hogy „veszek neki egy kettővel nagyobbat, majd belenő, én spórolok legalább egy keveset”. Nem szabad, ugyanis nem tudja a gyerek biztonsággal kezelni és hajtani a járgányt, így nem fogja szeretni, nem akar majd vele tekerni. A cél pedig pont az lenne, hogy meghozzuk a kedvét a kerékpározáshoz, ne elvegyük!

Továbbá a gyermek kerékpároknál is nagyon fontos, hogy egy bizonyos minőségi (és ár-) szint alá ne menjünk! Az is szarvas hiba, hogy „jó az a gyereknek, úgyis kinövi”. Megint szóba jön, hogy nem fogja élvezni, de azért azt se felejtsük el, hogy a gyermekünk életét bízzuk egy jó (vagy épp silány) kerékpárra. Ne vicceljünk ezzel… Minőségi gyermekkerékpárt 20.000 Ft-tól már lehet kapni. Ebben is kérjük ki egy számunkra szimpatikus, megbízható szakember segítségét!

Gáspár Tamás, BrinGáspár


|2012.március 9.
Forrás: meteoline
Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!