Mikor kell védőfelszerelés?

Az ember erre csípőből rávághatja: természetesen akkor, ha veszélyes dolgokat csinálunk. Ez a gondolatmenet valójában helytálló, mindenesetre magának a „veszélyességnek” a fogalmát kell tisztázni.

Értelemszerűen nem ugyanaz a veszélyességi faktor egy vidéki földúton való kerékpározáskor, mint egy nagyváros forgalmas útján közlekedés közben, vagy egy hegyi úton 50-60-nal való leszáguldás alkalmával. Teljesen felesleges indokolatlanul túlöltöznünk, ami a védőeszközöket illeti, ám erősen ajánlott nem átesni a ló túloldalára sem.

Sokan úgy gondolják, hogy bukósisakot hordani teljesen felesleges. Ez egy olyan kérdés, ami kapcsán igen erősen megoszlanak a vélemények. Én úgy gondolom, hogy a sisak az egy igenis alapfelszereltsége a kerékpárnak. Szoktam mondani, ha negyed annyi (rém)történetet hallott volna egy sisakot nem szerető ember, mint amennyit mi hallottunk, már nem is lenne kérdés… Ellenzői azzal érvelnek, hogy „sok hétköznapi kerékpárosban félelmet kelt, ha máson van sisak, ezért nem ülnek ők kerékpárra”. Azt gondolom, hogy a biztonsági öv az autóban nagyon hasznos dolog, és nem fog másokat elrettenteni a vezetéstől az, hogy minden (khm…) autós be van kötve. És itt el is jutottunk egy lényeges részhez: nem elég, hogy mi betartjuk a szabályokat, hogy mi odafigyelünk és vigyázunk magunkra; sajnos ezzel közel sem mindenki van így. El kell fogadni, hogy mi vagyunk (kerékpárosok) az a bizonyos gyengébb kutya; nekünk a ruházatunk (és a védőfelszerelésünk) a karosszéria.

Tehát igen eltérő vélemények vannak, ki így, ki úgy áll a dolgokhoz. A vélemények különbözősége persze nem baj. Véleményünk szerint városban feltétlen szükséges a bukósisak használata. Lehet szó egy figyelmetlen autósról, egy útegyenetlenségről vagy akár egy másik kerékpárosról. Gondoljunk csak bele: ha mi megyünk 25-tel, szembe jön velünk ugyanennyivel egy másik kerékpáros és úgy ütközünk, az már olyan, mintha 50-nel szaladnánk bele egy álló kerékpárosba! Vagy ha városban tekerünk, akkor elég egy defekt, egy nedves villamossín vagy egy útegyenetlenség ahhoz, hogy megtörténjen a baj.

Természetesen ha kerékpárunkat és magunkat extrém terhelésnek, használatnak és terepviszonyoknak tesszük ki, akkor ennek tükrében kell kiválasztanunk a védőfelszerelésünket is. Ha például downhillre (hegyről le ezerrel) használjuk a kerékpárunkat, akkor bizony erősen ajánlott tetőtől-talpig beöltözni védőeszközbe.

Mikor ilyen felhasználásra választunk kerékpárt, az árba feltétlen számoljuk bele, hogy szüksége lesz profi védőfelszerelésre is: bukósisak, kesztyű, testprotektor, térd-sípcsonvédő; csak hogy a legfontosabbakat említsük. Az ilyen védőeszközök kiválasztásában kérjük profi szaküzlet és szakember segítségét. Természetesen nem feltétlen a legdrágább a legjobb, de mint mindenhol, az ár itt is erősen tükrözi a minőséget.

Érdemes körülnézni ezen a weboldalon: http://superpolesport.hu

Ezeket az eszközöket nálunk is meg lehet vásárolni; hamarosan a mi oldalunkon is részletes információk lesznek róluk.

A védőeszközök különbözőségéről, helyes kiválasztásáról egy másik cikkben bővebben írunk majd!

Gáspár Tamás, BrinGáspár


|2011.november 8.
Forrás: meteoline
Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!