Fertő-tó kerékpártúra

A túra hossza:120 km Nehézsége: könnyű-közepes Javasolt teljesítési idő: 2-4 nap

A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a Világörökség része. A tó területén Ausztria és Magyarország osztozik, a magyar terület a tó 1/5-öd részét teszi ki. A Fertő-tó élővilága rendkívül gazdag és változatos, a tó közvetlen környéke három tájvédelmi körzetre oszlik: Neusiedler See-Seewinkle Nemzeti Park, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Soproni Tájvédelmi Körzet. A tó mentén végig kiépített bicikliút van . kivéve egy rövid szakaszon Balf és Fertőrákos között. Néhol kis-forgalmú utakra terelődik a biciklis forgalom. A tó körüli bicikliút-hálózatnak csak egy része a tó közvetlen kerülete, több elágazás van, mely a tó környéki településekre és a tájvédelmi területekre vezet. Így a Fertő mentén összefüggően akár 350 km-es bicikliút-hálózatot is végigjárhatunk. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkot 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánított, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon. Túránk során a tó déli és nyugati részét járjuk be, olyan nagyvárosokat is érintve, mint Sopron és Eisenstadt. A természet szépségei mellett találkozhatunk az Eszterházy család ránk maradt kastélyaival. A térség bortermeléséről is híres.

Sopronból kiépített bicikliút vezet Fertőrákosra, ami már tóparti település.

Nyugati-part: dombos terep Keleti-part: szinte teljesen sík terep

A nádas a tó mentén végig körbeveszi a vizet, ezért ha fürödni támad kedvünk, a strandokra csak a több km-es kiépített úton juthatunk el, ahol viszont lehet biciklivel közlekedni.

Javasolt túrabeosztás naponként:

  • 1. nap: Sopron - Rust (18 km) Rust-ot feltétlenül nézzük meg.
  • 2. nap: Rust - Jois (36 km)
  • 3. nap: Jois - Fertőd (51 km)
  • 4. nap: Fertőd - Sopron (30 km)

Az első két nap összevonható. A szállásfoglalást nagyban megkönnyíti, hogy a legtöbb településen, a Városháza környékén van interaktív tourinform pont, ahol szállásinformációkat találhatunk, telefonos elérhetőségekkel.

Ha a Fertő-tó körül kerekezünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy esténként megkóstoljuk a helyi finom borokat.

Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!