Energiatakarékos befektetés az égővásárlás

2009. szeptember 1-je óta az Európai Unió piacára előállított háztartási lámpáknak energiahatékonysági minimum követelményeknek kell eleget tenniük. Azokat a hagyományos izzószálas villanykörtéket, és nem megfelelő hatékonyságú halogénlámpákat (ezek tökéletesített formái maradnak), amelyek nem felelnek meg e követelményeknek, 2012 végére kivonják az Európai Unió piacáról.

2009 szeptemberétől fokozatosan kivonták a forgalomból a 100 wattos vagy annál erősebb átlátszó hagyományos izzólámpákat. Idén szeptember 1-jétől pedig már 60 wattos égőt se kapni. 2012-ig a 40 wattos és az ennél alacsonyabb értékű hagyományos izzókra is sor kerül.

A hagyományos izzók csak 2-5% energiája hasznosul fényforrásként, a maradék 95-98% energia hővé alakul át. Ezek az izzók a felhasznált energiát inkább fűtésre, mint világításra használják. Az Európai Unió szabályozásával, amely szerint 2012-ig kivonják a hagyományos izzókat a forgalomból, 40 TWh (terra watt óra) -át takaríthatnánk meg, ami körülbelül Románia vagy 11 millió európai háztartás éves energiafogyasztásának felel meg.

A hagyományos izzó

A hagyományos izzólámpa ősét Thomas Edison találta fel. Fényét az elektromos áram által felizzított spirális wolfram szál adja. Az izzószálat az üvegburában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától. Az égők a bekapcsolás pillanatában rögtön elérik 100%-os teljesítményüket, ami azt jelenti, hogy 2500-3000°C hőmérsékletűre melegedve világítanak. Élettartamuk általában 1000 óra, ami alatt nem veszítenek teljesítményükből. A háztartásokban általában 15-200 W közötti izzókat használtunk. Ma az Uniós szabályozásnak köszönhetően a boltokban kapható hagyományos izzók legerősebbje 40 wattos.

 

A halogén izzó, azaz a tökéletesített izzólámpák

A halogén izzóannyiban különbözik a hagyományos égőtől, hogy az izzószálat egy kisméretű karcüveg bura veszi körül, belül pedig semleges gáz és kismennyiségű halogén elem található. Emiatt teljesítményük nagyobb, mint a hagyományos izzóé.

Valamivel energiatakarékosabb, mint a hagyományos izzó (de nem annyira, mint a kompakt fénycső vagy a LED), és élettartama is körülbelül a duplája. Jól bírja a le- és felkapcsolást és felkapcsolás után azonnal eléri a legmagasabb fényerősséget. Élettartama során nem veszít fényerejéből.

Egyik legelterjedtebb formája a tűlábas, amit főleg olvasólámpák működéséhez használnunk. Az izzót magas hőmérséklete miatt csak védő üveglap vagy üvegbura mögött szabad használni, ami a káros UV - sugarakat is visszafogja.

Olcsók, viszonylag kellemes a fényük, és nem tartalmaznak higanyt. Élettartamuk körülbelül 2000 óra.

A kompakt fénycsövek, azaz energiatakarékos izzók

A kompakt fénycsöveket hívjuk köznyelven energiatakarékos izzóknak. Akár 80%-kal kevesebb elektromos áramra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan fényerővel világítsanak, mint a hagyományos izzók. Élettartamuk akár 15.000 óra is lehet. Ezek a fényforrások a sarki fényhez vagy a fluoreszkáló eszközökhöz hasonlóan működnek. Egyik veszélyforrása, hogy minimális mértékben, de a fénycsőből ultraibolya sugarak is kijutnak, így az érzékeny szeműek és bőrűek ne használjanak olvasólámpába kompakt fénycsövet. A benne lévő foszfor, elektronika és nehézfém miatt veszélyes hulladékként kell kezelni. Külön gyűjtőkbe kell tárolni őket, akárcsak az elemeket és az akkumulátorokat. Ilyen gyűjtőket a bevásárlóközpontok nagy média szaküzleteiben találsz. Ha simán a kukába dobod őket, a talajba és a vízbe káros anyag kerülhet.

Az alábbiakban látod, hogy a különböző teljesítményű kompakt fénycsövek melyik hagyományos izzónak felelnek meg:

Kompakt fénycső

Hagyományos izzó

5 W

25 W

7 W, 9 W

40 W

11 W, 13 W

60 W

15 W, 18 W

75 W

20 W

100 W

Egyszerűbb úgy megjegyezned, a hagyományos izzó teljesítményét elosztod öttel és megkapod, hogy milyen kompakt fénycsövet kell venned ahhoz, hogy a megszokott fénymennyiséget biztosítsd.

A kompakt fénycső neve megtévesztő, formája lehet spirál alakú, vagy ugyanúgy körte formájú, mint egy hagyományos izzóé.

Előnye az energiatakarékos üzemmód, hátrányuk, hogy nem úgy adják vissza a színeket, mint a hagyományos izzók.

A gyakori (a lámpa működési ideje alatt óránként több mint egy alkalommal történő) fel- és lekapcsolás csökkenti néhány kompakt fénycső élettartamát. Léteznek azonban olyan kompakt fénycsövek, amelyeket kifejezetten gyakori kapcsolgatásra terveztek. Vásárolj olyan fénycsövet, amelyik jobban bírja ezt a típusú terhelést. A csomagoláson feltüntetik, hányszor lehet az égőt felkapcsolni, mielőtt meghibásodna. A boltban hasonlítsd össze a dobozokon lévő értékeket, és válaszd a számodra megfelelőt.

Bár a kompakt fénycsövek tartalmaznak nagyon kis mennyiségű higanyt, összességében ugyanakkor ezeknek a fényforrásoknak a használata valójában csökkenteni fogja a higanykibocsátást (mint ahogyan a széndioxid-kibocsátást is).

Ez azért lehetséges, mert a hagyományos izzólámpákhoz képest mintegy 80 %-kal kevesebb villamos energiát használnak. A villamos energia legnagyobb hányadát széntüzelésű hőerőművekben állítják elő, atermeléshez elégetett szén pedig higanyt bocsát ki.

Ha olyan energiatakarékos fényforrást szeretnél használni, amelyik nem tartalmaz higanyt, akkor tökéletesített halogénizzót vagy LED lámpákat kell választanod.

A LED

A LED egy fénykibocsátó dióda, neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. Előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényel, nagy a kapcsolási sebessége, kis helyen elfér, ütésálló és nagy az élettartama, kb. 15-25 000 óra (a hagyományos izzó élettartama kb. 1000 óra). Nagyon kevés árammal beéri. Nem tartalmaz higanyt, jól tűri a le- és felkapcsolgatásokat, és hosszú élettartama során fényereje is minimálisan gyengül. Egy 40 wattos izzó helyett csak két watt körül fogyaszt. Egy lakás teljes LED-es világítása egyelőre nagyon drága. Pár ezer forintért is kapható, de az viszonylag kis teljesítménye miatt csak olvasólámpába használható. 

Igazából a LED lenne az optimális megoldás az energiatakarékos fényforrás megoldására. Talán majd néhány év múlva….

Paszkál


|2011.október 3.
Forrás: meteoline
Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!