Kertészkedj űrben járt virágmagokkal!

Egy kis kertészkedéssel akár magad is egy tudományos kísérlet részesévé válhatsz: több 10 km-es magasságban járt virágmagokat nevelhetsz kertedben, összevetve azokat Földön „rekedt” társaikkal.

Kép forrása: http://earthtosky.net/product/edge-of-space-zinnias
Kép forrása: http://earthtosky.net/product/edge-of-space-zinnias

Az Earth to Sky Calculus kezdeményezés keretében február 17-én egy héliumos ballon segítségével Rézvirág-Legényrózsa (Zinnia) magvakat juttattak fel a világűrbe, a sztratoszférába. Az út során a virágmagvak a Földön tapasztalható kozmikus sugárzás mintegy százszorosának, valamint -63 Celsius-fokig csökkenő hőmérsékleteknek és az átlagos tengerszinti légnyomás (1013,25 hPa) alig három tizedének voltak kitéve. Zinnia virágokat nemrégiben a Nemzetközi Űrállomáson is neveltek, amelyek Scott Kelly asztronauta gondoskodásának köszönhetően 2016 januárjában és februárjában is virágzottak, most pedig lehetőség nyílik arra, hogy az extrém körülményeknek kitett magvakat akár saját kertünkben is elültessük. A http://earthtosky.net/product/edge-of-space-zinnias oldalon az említett magvakat 49,95 dollárért (kb. 14000 forint) lehet megvásárolni egy kontrol csomaggal együtt, amely a Földön tartott magokat tartalmazza. Ezeket egymás mellé elültetve megfigyelhetjük, milyen hatással jártak az extrém körülmények.

Az Earth to Sky Calculus csoport 2010-ben alakult meg egy csapat középiskolás tanulóból, azzal a céllal, hogy a tudományt ne csak az iskolapadban, hanem a gyakorlatban, testközelből is megismerhessék, és nem szokványos tudományos kísérleteket hajtsanak végre mintegy 30 kilométeres magasságban, fent a sztratoszférában. Rendszeresen, átlagosan heti egyszer héliummal töltött léggömböket küldenek fel az űrbe a kaliforniai Bishop városából, hogy tanulmányozzák a kozmikus sugárzás hatásait. Az ballonok egy uzsonnás doboz méretű, nagyjából 2 kg-ot nyomó szenzoregységet szállítanak – amelyek valójában is egy hőszigetelt uzsonnás dobozban vannak elhelyezve. Ez tartalmaz egy sugárzásmérő szenzort, egy hőmérőt, két-két GPS alapú nyomkövetőt és magasságmérőt, továbbá két videó kamerát. A szenzorok egy ejtőernyővel jutnak vissza a Földre.

Cikk forrása:
http://spaceweather.com/
http://earthtosky.net/

 


|2016.március 21.
Forrás: meteoline
Oszd meg a barátaiddal:

Cikkek

x
OLVASD EL!